Nakskov er en smuk købstad fra middelalderen, med hyggelige historiske bymiljøer, hvor du finder bindingsværk, brosten og stokroser.

 

Nakskov fik købstadsprivilegier i midten af 1200-tallet. Byen var af stor betydning, da den både har en frugtbart opland og en vigtig forbindelse til søsidens handel og fiskeri, samt en strategisk fordel i fjorden, der gjorde det let at forsvare byen.

L1008654.jpg

Den historiske bymidte

Nakskov er en af Danmarks gamle middelalderkøbstæder, og det ses tydeligt på bykernen, hvor matrikler og gadeforløb stadig har et middelalderligt præg. Nakskov er desuden en af landets bedst bevarede købstæder med en lang række smukke købmandsgårde og boliger, hvoraf flere kan dateres tilbage til 1600-tallet og enkelte endda længere tilbage. Kvaliteten og mængden af bevaringsværdige ejendomme gør Nakskov helt unik og giver gode muligheder for udvikling af bymiljøet.

L1008018.jpg

Stræderne

Mellem byen og havnen finder man en række hyggelige små stræder. Særligt Bibrostræde, Tolderensstræde og Kongenstofte er smukke, men også inde i byen i bl.a. Kattesundet, finder man nogle hyggelige steder at gå på opdagelse i, med spændende små detaljer at udforske.

DJI_0516.jpg

Vandtårnet

Det karakteristiske vandtårn finder man lige bag den gamle rådhusbygning. Oprindeligt er tårnet fra 1884 men ombygget og forhøjet i 1923. På vandtårnets loft fandt man i 1800-tallet Perlestikkerbogen, skrevet af Nakskov-præsten Anders Pedersen Perlestikker.

TheisensGård-SørenRosenberg.jpg

Theisens Gård

Mellem Axeltorv og Havnegade, bag Det Gamle Apotek, finder man det fredede gårdkompleks med flere smukke bindingsværksbygninger og pakhuse. Gården bruges bl.a. til festivaller og juleby.

vlcsnap-2020-05-22-10h12m03s837.jpg

Sankt Nikolai Kirke

Kirken er bygget om ad flere omgange og stammer formentlig fra 1200-tallet. I løbet af middelalderen voksede Nakskov til at blive landsdelens vigtigste købstad og derfor blev en stor udvidelse af kirken igangsat i 1400-tallet. Herefter lå arbejdet stille i næsten 200 år. Først i 1653 stod arbejdet færdigt.

L1007932.jpg

Axeltorv og rådhuset

Axeltorv i Nakskov, med sin unikke trekantede form, har som et af få torve i Danmark bevaret den originale husrække hele vejen rundt, hvor alle husene er mere end 100 år gamle. Den mest dominante bygning på torvet er det gamle rådhus, som blev bygget i 1876, der har dog ligget rådhus på grunden flere gange førhen i historien. Ved kommunesammenlægningen i 2007 hvor Nakskov Kommune blev lagt sammen i Lolland Kommune, flyttede rådhusfunktionerne til Maribo. I 2018 købte Bygningsstyrelsen rådhuset og Blindebiblioteket Nota rykkede ind som en del af planen for udflytning af statslige arbejdspladser.

Det gamle apotek

Det gamle Apotek er en af Nakskovs mest seværdige bygninger. Det nuværende forhus med den imponerende barokfacade er opført i 1777. Gå man igennem porten og ind i gården, ses det gamle gavlhus fra tiden lige efter 1645, hvor Frederik d. 3. gav Nakskov apotekerbevilling. I 1995 lukkede apoteket og i dag er der Turistbureau i det gamle apotek.